مترجم: رزیتا ملکی‌زاده
منبع: راسخون
 

احساس درد بعد از اجابت مزاج می‌تواند نشان دهنده عوارضی مانند پروکتیت، بواسیر یا هموروئید، شقاق، بیماری التهابی روده، و غیره باشد. این مقاله اطلاعاتی را در خصوص این عوارض فراهم ساخته است.

یبوست یکی از عوارض شایعی بوده که نشان دهنده هضم ضعیف است. این عارضه با اجابت مزاج کم، تخلیه ناقص روده و احساس فشار در طول اجابت مزاج که به دلیل سفت شدگی مدفوع است، مشخص می‌شود. مقعد در انتهای دستگاه گوارش باز بوده بطوریکه مدفوع از طریق آن عبور می‌کند، در حالی که رکتوم انتهای پایانی دستگاه گوارش بوده و به مقعد متصل می‌باشد. احساس درد پس از اجابت مزاج می‌تواند به عوارضی نسبت داده شود که این ساختارها را تحت تأثیر قرار داده است.

عوامل دخیل

بواسیر

بواسیر که همچنین تحت عنوان هموروئید شناخته می‌شود، عارضه‌ای است که با متورم و ملتهب شدن رگهای موجود در مقعد و پایین رکتوم مشخص می‌شود. این بیماری می‌تواند به دلیل یبوست شدید و یا مزمن رخ دهد که در آن فرد بیمار در طول اجابت مزاج مجبور به تقلای زیاد و مکرر است. همچنین می‌تواند به دلیل فشار افزایش یافته در این عروق، زنان باردار را تحت تأثیر قرار دهد. این عارضه می‌تواند داخلی باشد که بدین معنی است که رگهای متورم در داخل رکتوم واقع شده‌اند. و نیز می‌تواند خارجی باشد که در آن رگهای متورم می‌توانند در زیر پوست اطراف مقعد ایجاد شوند.

شقاق مقعد

درد در هنگام اجابت مزاج و پس از آن یکی از علائم شایع شقاق مقعد است. شقاق مقعد پارگی در آنودرم است که یک بافت تخصص یافته بوده که در کانال مقعد یا آنال به ردیف قرار دارد. این پارگی از مقعد به کانال آنال کشیده می‌شود. این عارضه می‌تواند در افرادی رخ دهد که دچار یبوست مزمن شده‌اند. از آنجا که این ناحیه حاوی عصب‌های زیادی است، وجود زخم و یا آسیب دیدگی در این ناحیه می‌تواند موجب بروز درد شود. دفع مدفوع بزرگ و سفت می‌تواند علت پشت ایجاد شقاق مقعد باشد. تکرار دوره‌های اسهال نیز می‌تواند عامل مؤثر باشد. گاهی اوقات خانمها پس از زایمان دچار شقاق می‌شوند.

فیستول مقعد

فیستول مقعد در نتیجه‌ی آبسه‌ی مقعد بوده که ممکن است هنگامی که غدد واقع در مقعد مسدود و عفونی شوند، تشکیل گردد. فیستول مقعد یا آنال، کانال کوچکی است که غده‌ی عفونی شده درون مقعد را به شکاف یا دهانه‌ی روی پوست نزدیک مقعد متصل می‌سازد. افراد مبتلا به بیماری کرون، بیماریهای مقاربتی، تروما، دیورتیکولیت و غیره احتمال بیشتر داشته دچار فیستول مقعدی شوند. این عارضه می‌تواند موجب بروز علائمی مانند درد در اجابت مزاج، درد در اطراف مقعد، آزردگی یا تحریک پوست اطراف مقعد، خونریزی، تب، خستگی و غیره شود.

پروکتیت
التهاب پوشش رکتوم را به لحاظ پزشکی پروکتیت گویند. این عارضه می‌تواند به دلیل عفونتها جنسی، بیماریهای التهابی روده (کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون)، تروما به منطقه آنورکتال، و غیره رخ دهد. علائم این بیماری شامل درد در ناحیه راست روده و مقعد، خونریزی متناوب از رکتوم، درد در طول اجابت مزاج و بعد از آن، اسهال، ترشح از منطقه مقعد، و غیره می‌شود.

بیماری التهابی روده

بیماری کرون و کولیت اولسراتیو در دسته‌ی بیماریهای التهابی روده قرار داده می‌شوند. کولیت اولسراتیو با ایجاد زخم و التهاب جدار روده بزرگ یا کولون و رکتوم مشخص می‌شود. این وضعیت موجب بروز درد شکم، احساس نیاز به اجابت مزاج، دل پیچه، خونریزی از رکتوم، از دست دادن اشتها، کاهش وزن، خستگی، و غیره می‌شود. بیماری کرون نیز با التهاب در پوشش دستگاه گوارش مشخص می‌گردد. این وضعیت منجر به بروز علائمی مانند درد شکم، دل پیچه، اسهال، وجود خون در مدفوع، کاهش وزن، از دست دادن اشتها، شقاق مقعد، و غیره می‌شود.

نکته‌ی پایانی اینکه احساس درد در طول اجابت مزاج و پس از آن می‌تواند به دلیل عوارض متعددی ایجاد شود. در نتیجه ضروری است که به منظور تشخیص مناسب و درمان علت اصلی به پزشک مراجعه کنید.

سلب مسئولیت: اطلاعات ارائه شده در این مقاله صرفاً جنبه‌ی آموزشی داشته و نبایستی به منظور جایگزین توصیه‌های پزشک متخصص در نظر گرفته شود.